ABD ve Rusya Genelkurmay Başkanları Helsinki’de Görüştü!
24 Eylül 2021

ABD ve Rusya Genelkurmay Başkanları Helsinki’de Görüştü!

Şarku’l Avsat - Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley ve Rusya Genelkurmay Başkanı Gerasimov, Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de bir araya gelerek, 6 saatlik bir görüşme gerçekleştirdi.

ABD Genelkurmay Başkanı ve Rus mevkidaşı görüşmelerinin ayrıntılarını açıklamazken, tarafların açıklamaları asgari düzeyde kaldı.

Milley’in Basın Sekreteri Albay Dave Butler, görüşmenin askeri çatışma risklerini azaltma ve operasyonel düzeyde çatışma durumlarını önleme yollarını bulmak için yapılan müzakerelerin uzantısı olduğunu bildirdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sergey Ryabkov, temmuz ayında Moskova yönetiminin, ABD'yi Afganistan'a komşu ülkelere asker konuşlandırmasının "kabul edilmeyeceği" konusunda uyardığını açıklamıştı. Ryabkov, benzer bir uyarının Orta Asya ülkelerine de yapıldığını söylemişti.

Rus resmi medyası da, görüşmede riskleri azaltma yollarının tartışıldığını duyurdu. ABD ve Rusya’nın, dünya çapında askeri çıkarları çatışmakla birlikte, özellikle ABD'nin son dönemde uygulamaya koyduğu Rusya ve Çin'i çevreleme politikası, tarafları sıklıkla karşı karşıya getiriyor.