Köklü Değişim Kadın Kolları’ndan ‘Allah’ın Emaneti Çocuklarımız’ Konulu Panel - İstanbul
17 Mart 2019

Köklü Değişim Kadın Kolları’ndan ‘Allah’ın Emaneti Çocuklarımız’ Konulu Panel - İstanbul

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Kadın Kolları - İstanbul ‘Allah’ın Emaneti Çocuklarımız’ konulu bir panel gerçekleştirdi.

Panel, küçük kızlarımız Nesibe’nin sunumu ve Afife’nin okuduğu Kur’an tilavetiyle başladı. Ardından konu ile ilgili renkli bir slayt yayınlandı. Konuşmacı Kübra Duman; “Bu Çocuklar Bizim” başlığı altında yaptığı etkileyici konuşmasında özetle şu sözlere yer verdi:

“İnsanoğlu yaratılışı gereği birbirine muhtaç halde yaratılmış, bu sebeple de diğer insanlarla çeşitli alakalar kurmuştur. Bunların en önemlisi, insan neslinin devamının kendisine bağlı bulunduğu kadın ve erkeğin birbiriyle olan alakalarıdır ki bu evliliktir. Toplum ve aile arasında birbirlerini etkileme gibi güçlü bir bağ vardır. İşte tam da bu alanda insan aklından çıkma beşeri sistemler; genelde tüm insanlığı, özelde ise Müslümanları, el-Mudebbir olan Yaratıcı'nın sınırları dışına çıkarıp fıtratına ters düşen bir yaşama mecbur etmiştir. Zira bir medeniyeti yok etmenin yolu, şu üç aşamadan geçer: Birincisi; aileyi yıkmak, ikincisi eğitimi yıkmak, üçüncüsü örnek olanın değerini düşürmek...

Aileyi yıkmak için kadının rolünü değiştirip onu ev hanımlığı vasfından utanacak hale getirdiler. İslam’ın kadına biçtiği rol elbette sadece ev hanımlığı değildir. İslam'da kadının önemi konusu günlerce konuşulabilir. Hatta ciltler dolusu kitaplar yazılabilir...

Yaratılanların en şereflisi olan insan, kendisini yaratılış gayesinden uzak düşüren çok büyük sarsıntılarla mücadele ederken buna bir de evlatlarını koruma, onları güzel yetiştirme mücadelesi eklendi. Müslüman anne ve babanın evladına öğretmesi gerekenler, hatta gereğini yerine getirmediği takdirde, tatlı sert bir üslupla disiplin cezasına tabi tutacağı haller de bildirilmiştir İslam'da.

Bildirilen bu hususların Allah Subhanehu ve Teâlâ’dan geldiği bilinci ebeveyni tarafından çocuğa verilmeli ki çocuk teslimiyet sıkıntıları yaşamasın. İçinde yaşadığımız toplumda çocuk eğitimi konusunda Batı kaynaklı kitaplar rehber edinilmektedir maalesef. Oysa bu kitaplar; çocukları kapitalist topluma entegre etmek amacıyla yazılmıştır. Yani çocuk her zaman sevilen, hiç bir zaman kızılmayan, hayatın merkezine alınan, hatta geleceği kutsanan bir yüceltişle değerlendirilmektedir. Konuyu İslam ve Kur’an bütünlüğünde ele aldığımızda, ilk inen ayetlerin daha çok eğitim içerikli olduğunu görürüz.

Her konuda olduğu gibi, bu konuda da örnek almamız gereken insan, sahabesine ve tüm insanlığa vahyin şahitliğini gösteren, Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav)’dir. Çocuk eğitimi anne karnında başlar. Her ne kadar bilim insanları bunu henüz 3-5 yıl önce keşfetmiş olsalar da.

İslam bunu bize net bir şekilde öğretmiştir. Çocuğu eğitmenin en etkili yolu rol model olmaktır. Kız çocuğu anneyi, erkek çocuğu ise daha çok babayı taklit eder. Çocuklarınıza zaman ayırın ve onları önemsediğinizi onlara hissettirin. Asla, “o çocuktur, anlamaz” deyip, sorularını cevapsız bırakmayın. Her anne baba çocuğuna, etkilenen değil, etki eden, toplumun, Ümmetin mensubu olduğunu, üzerinde büyük sorumlulukların olduğunu, hayatta samimiyet, doğruluk, dürüstlük gibi mefhumların çok önemli olduğunu iyice anlatmalıdır.
Çocuğunuz size başarısından bahsettiğinde onu kesinlikle takdir edin. Ebeveynler, çocuklarından daha çok teknolojik aletlerle vakit geçirirse, işte o zaman uzaktakileri size yakınlaştıran o aletler, sizi yanınızdakilerden uzaklaştırabilir. Yarın çocuklarımızın yanlarında olabilmek için bugün hayatlarında olmaya özen göstermeliyiz. Ne olursa olsun, çocuklarınıza asla yalan söylemeyin. Hiç bir çocuğu, “senden adam olmaz” diyerek adam edemezsiniz. Çocuğu sevmek yetmez, çocuğun sevdiği olabilmektir maharet. Allah size bir evlat bahşetmemişse imtihandasınız. Ama evlat ya da evlatlar bahsetmişse, işte o zaman çok daha büyük bir imtihandasınız demektir.”

Ayrıca Kübra Duman, bir annenin çocuğuyla alakalı yazmış olduğu bir mektubu da okuyunca çok duygulu anlar yaşandı. “Çocuklarımızın 'hayır duasında' olabilmek ümidiyle” diyerek sözlerini bitirdi. Ardından Rukiye kardeşimizin coşkulu duasıyla panel sona erdi.